ASP.NET MCQ Questions with Answers – Part 3

Microsoft ASP.NET Multiple Choice Questions Answers Interview Set Exam Techhyme

The first important thing to know about ASP.NET is that you don’t need any ASP skills to learn it. All you need is a little HTML knowledge for building Web pages. In fact, knowing ASP could be a
disadvantage in some ways because you may have to unlearn some of the principles you followed earlier. ASP.NET allows you to build dynamic Web pages and tailors the HTML output to whatever browser you’re using.

Presently we have added total 4 sets of questions on ASP.NET programming for you to practice. We will keep adding more questions and provide this question bank in PDF format too, so that you can download them instantly in E-book style.

We have listed below the best ASP.NET MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers, that check your basic knowledge of ASP.NET. This ASP.NET MCQ Set contains 55 ASP.NET Multiple Choice Questions with Answers. You have to select the right answer to check your final preparation for the ASP.NET Exam/Interviews.

1. The line <td><%# Container.DataItem (“CustomerFirstName”) %>dtd> inserts data from the CustomerFirstName column into a column of a table on the web form.

A. True
B. False

Correct Answer –A

2. If IsPostBack is true, then

A. The web page is loaded for the first time.
B. The web page called itself.
C. The web page sent data to the database.
D. None of the above.

Correct Answer – B

3. The AlternatingItemTemplate

A. Defines the format for all items that appear in the Repeater control.
B. Defines the format for first item that appears in the Repeater control.
C. Defines the format for alternating items that appear in the Repeater control.
D. Defines the format for alternating items that appear in the list box control.

Correct Answer – C

4. DataBind ()

A. Removes a data binding from a control.
B. Binds data to a DBMS.
C. Binds data to a database.
D. Binds data to a control.

Correct Answer – D

5. Data binding most commonly occurs in the

A. Onclick() method
B. Mouseover() event
C. Page-Load event
D. None of the above

Correct Answer – C

6. Data for data binding can come from

A. A database
B. An expression
C. A property of another control
D. All of the above

Correct Answer – D

7. Calculated results from a database cannot be bound to a list box control.

A. True
B. False

Correct Answer – B

8. The Repeater control is visible on the web page.

A. True
B. False

Correct Answer – B

9. Separator-Template: Used to separate data displayed by the Repeater control.

A. True
B. False

Correct Answer – A

10. Data binding is restricted to data that the user ID is authorized to retrieve.

A. True
B. False

Correct Answer – A

11. An index is used to

A. Quickly find information in another index.
B. Quickly find information in a database.
C. Quickly find information in a table.
D. Quickly find information in one column.

Correct Answer – C

12. Normalizing a database does not remove most redundant data.

A. True
B. False

Correct Answer – B

13. A database management system is subdivided into groups called

A. Tables
B. Data
C. Sub databases
D. None of the above

Correct Answer – D

14. Identifying information that you need to store in your database is the first step in designing a database.

A. True
B. False

Correct Answer – A

15. Microsoft Access is a database management system.

A. True
B. False

Correct Answer – A

16. A clustered index is based on only one column.

A. True
B. False

Correct Answer – B

17. A foreign key is a secondary key of a different table.

A. True
B. False

Correct Answer – B

18. Another name for joining tables together is

A. Relating
B. Merging
C. Combining
D. Gluing

Correct Answer – A

19. A primary key uniquely identifies tables of a database.

A. True
B. False

Correct Answer – B

20. The database schema is the

A. Design of data
B. Design of a table
C. Design of the database
D. None of the above

Correct Answer – C

21. What information don’t you need when declaring a parameter in a function or subroutine?

A. The AS keyword
B. Parameter name
C. Parameter data type
D. Parameter size

Correct Answer – D

22. A function cannot be called from an expression.

A. True
B. False

Correct Answer – B

23. A subroutine’s return value

A. Is always assigned to a variable.
B. Is always used in an expression.
C. May or may not be used in an expression.
D. A subroutine doesn’t return a value.

Correct Answer – D

24. You must declare parameters for all functions.

A. True
B. False

Correct Answer – B

25. The data type of the return value doesn’t have to be specified whendeclaring a function that returns a value.

A. True
B. False

Correct Answer – A

26. ParamAnay is used

A. To declare an array that is used as a return value of a subroutine
B. To declare an array that is used as a return value of a function
C. Because you need a variable number of arguments to pass
D. To declare an array that is used as a return value of a function that is called from an expression

Correct Answer – C

27. A subroutine is another name for a function.

A. True
B. False

Correct Answer – B

28. You return a value from a function by using

A. Submit
B. Apply
C. Ret
D. None of the above

Correct Answer – D

29. The return value from a subroutine must be used in an expression.

A. True
B. False

Correct Answer – B

30. A subroutine is usually defined in the

A. Page-Login event
B. Code section of an application
C. Page-Upload event
D. Page-Download event

Correct Answer – B

31. Page-Load

A. Is the way a client requests a page from the web server.
B. Starts the web server.
C. Starts the ASP.NET engine.
D. Is the name of the event handler for the Page-Load event?

Correct Answer – D

32. The expression runat=”server” means

A. Start the web server.
B. Start the ASPNET engine.
C. Execute the code on the client side.
D. None of the above.

Correct Answer – D

33. An ASP.NET web page is divided into an HTML portion and a source code portion.

A. True
B. False

Correct Answer – A

34. The tag c%@ Page Language=”VBW %> is a directive.

A. True
B. False

Correct Answer – A

35. What controls the ASP.NET instructions that use an HTML class in .NET Framework?

A. HTML markup code
B. An HTML server control
C. A web control class
D. A web browser

Correct Answer – B

36. Event handlers must be defined within the web page.

A. True
B. False

Correct Answer – B

37. An object is an instance of a class.

A. True
B. False

Correct Answer – A

38. A property of a class is

A. An action associated with a class
B. Data associated with a class
C. An instance of a class
D. None of the above

Correct Answer – B

39. What executes in reaction to a specified event?

A. Reaction method
B. Event handler
C. Response handler
D. Reaction handler

Correct Answer – B

40. What method sends characters to the client?

A. The Response. Send () method
B. The Response. Read () method
C. The Response.Write () method
D. None of the above

Correct Answer – C

41. Literal values must be enclosed within quotations.

A. True
B. False

Correct Answer – A

42. You must convert from one data type to another using casting.

A. True
B. False

Correct Answer – B

43. A property is

A. A temporary storage place in memory
B. A value associated with a control
C. A value that can be changed
D. All of the above

Correct Answer – D

44. A customer name is a(n)

A. Integer
B. Short
C. Long
D. None of the above

Correct Answer – D

45. The And Also logical operator tells the ASPNET engine

A. Not to evaluate the second logical expression if the first logical expression is true
B. To evaluate the second logical expression if the first logical expression is true
C. Not to evaluate the second logical expression if the first logical expression is false
D. None of the above

Correct Answer – C

46. An arithmetic operator is used to define the condition for ASP.NET to make a decision.

A. True
B. False

Correct Answer – B

47. The Jump operator tells the ASPNET to

A. Skip evaluating the expression.
B. Skip evaluating the expression only if the expression is false.
C. Reverse the logic of the expression after evaluating the expression.
D. None of the above.

Correct Answer – D

48. The operator is used to determine if the value on the left side of the operator is

A. Equal to the value on the right side of the operator.
B. Not equal to the value on the right side of the operator.
C. Less than the value on the right side of the operator.
D. Greater than the value on the right side of the operator.

Correct Answer – C

49. An expression using the Or operator is true if both the logical expressions joined together by the Or operator are true.

A. True
B. False

Correct Answer – B

50. Initialization means assigning

A. The first value to a variable
B. A value to a variable
C. A string to a variable
D. An integer to a variable

Correct Answer – A

51. The best place to open a connection to a database is

A. The On-Click event handler
B. The Page-Load subroutine
C. In the SQL query
D. In the query

Correct Answer – B

52. Which SQL clause or statement defines the subset of rows that contain information that you want to return to your application?

A. Return
B. Where
C. From
D. Select

Correct Answer – B

53. A query parameter can be assigned values the visitors enter into a form on your web site.

A. True
B. False

Correct Answer – A

54. A namespace defines objects.

A. True
B. False

Correct Answer – B

55. A stored procedure is not sent from your web page to the DBMS each time you execute a query.

A. True
B. False

Correct Answer – A

Related Useful Articles: