36 Most Commonly Asked Technical Interview Questions – With Answers

Technical Interview Questions Answers Techhyme

Do you have a tech job interview coming up? Are you prepared? The best way to get ready for an interview is to take the time to review the most common technical interview questions you will most likely be asked, along with examples of the best answers.

Also Read: Important Terms Related to Computer Technology

Knowing what you’re going to say can eliminate a lot of interview stress.

Question 1. What is DHCP And What it is Used For?

Answer: DHCP stands for dynamic host configuration protocol. It is used to allocate IP addresses to a large number of the computer system in a network. It helps in managing the large number of IP’s very easily.

Question 2. What is DNS?

Answer: DNS mean Domain Naming Service and it is used for resolving IP addresses to name and names to IP address. DNS is like a translator for computers, computers understand the number and not the alphabet. For example, if we type like hotmail.com, the computer don’t understand this so they use DNS which converts (hotmail.com) into (numbers) and then executes the command.

Question 3. What is Forward And Reverse Lookup in DNS?

Answer: When we convert IP address into names is called Reverse lookup, while converting names into IP address is called Forward lookup.

Question 4. What is a Domain?

Answer: Domain is a set of computers which network recognized by the internet. It can be used by centrally administer computers. It is created when you install active directory.

Question 5. What is the Operating System?

Answer: Operating system acts as an interpreter between computer application and hardware.  It works as an user interface.

Question 6. Explain about VPN Server?

Answer: VPN means Virtual Private Network. It is a private communications network often used by companies or organizations to communicate confidentially over a public network.  This is used by the mobile users in the network.

Question 7. How Many Classes are there for “ip Addresses” and What are the Ranges?

Answer: They are segregated into five classes

  • Class A  ====  0 -126 ( 127 is reserved for loop back)
  • Class B  ====  128- 191
  • Class C  ====  192-223
  • Class D  ====  224-239
  • Class E  ====  240-255

Question 8. What is SMTP Server or Pop Server?

Answer: SMTP stands for simple mail transfer protocol. It is basically used for sending and receiving the mail, whereas, POP stands for post office protocol it is used for mail receiving purpose in the network.

Question 9. What is TCP/IP?

Answer: TCP/IP stands for Transmission Control Protocol or Internet protocol.It is used to connect hosts on the internet, by transferring data over the network.

Question 10. What are Rj45 And Rj11 Connectors?

Answer: RJ45 connectors are used for LAN/internet connections while RJ11 connectors are used for Table cable connectors.

Question 11. What is Ping?

Answer: Ping is a command that checks the connectivity with an IP address.

Question 12. Difference Between a Work Group and a Domain?

Answer: In a Workgroup, all the computers function as Peers. But in a Domain, One computer is the Server and the others are Clients.

Question 13. What is the Difference Between FAT32 and NTFS File Systems?

Answer: NTFS allows compression and file encryption. FAT32 does not.  NTFS is more secure than FAT32

Question 14. What is an IP Address?

Answer: An IP address is a unique numerical identifier of every device on a network. A typical IP address can look like this: 216.27.61.141. To detect a computer’s IP Address, go to Start – Run – Type in CMD in the Run Dialogue Box and click OK or hit <Enter> – In the Command Prompt Screen that comes up, type in IPCONFIG and hit <Enter>

Question 15. What is a Database Server?

Answer: With a database server, the client passes SQL requests as messages to the database server. The results of each SQL command are returned over the network. The server uses its own processing power to find the request data instead of passing all the records back to the client and then getting it find its own data. The result is a much more efficient use of distributed processing power. It is also known as SQL engine.

Question 16. What is Client/Server?

Answer: Clients and Servers are separate logical entities that work together over a network to accomplish a task. Many systems with very different architectures that are connected together are also called Client/Server.

Question 17. Difference Between the Communication and Transmission?

Answer: Transmission is a physical movement of information and concern issues like bit polarity, synchronization, clock etc. Communication means the meaning full exchange of information between two communication media.

Question 18. What is Difference Between ARP and RARP?

Answer: The address resolution protocol (ARP) is used to associate the 32 bit IP address with the 48 bit physical address, used by a host or a router to find the physical address of another host on its network by sending a ARP query packet that includes the IP address of the receiver.

The reverse address resolution protocol (RARP) allows a host to discover its Internet address when it knows only its physical address.

Question 19. What is Mac Address?

Answer: The address for a device as it is identified at the Media Access Control (MAC) layer in the network architecture. MAC address is usually stored in ROM on the network adapter card and is unique.Question 107. What Is The Range Of Addresses In The Classes Of Internet Addresses?

Answer:

  • Class A 0.0.0.0 – 127.255.255.255
  • Class B 128.0.0.0 – 191.255.255.255
  • Class C 192.0.0.0 – 223.255.255.255
  • Class D 224.0.0.0 – 239.255.255.255
  • Class E 240.0.0.0 – 247.255.255.255.

Question 20. What is Subnet?

Answer: A generic term for section of a large networks usually separated by a bridge or router.

Question 21. What is a Password?

Answer: A password is a secret word or string of characters that is used for authentication to prove identity or gain access to a resource. The password must be kept secret from those not allowed access.

For example: An access code is a type of password.

Question 22. What is a File Server?

Answer: File servers are useful for sharing files across a network. With a file server, the client passes requests for file records over network to file server. Se

Question 23. What are the Types Of Servers?

Answer :

  • File servers
  • Database servers
  • Transaction servers
  • Groupware servers
  • Object servers
  • Web servers.

Question 24. What is a Network Card?

Answer: A network card is an expansion card installed in a computer that enables the computer to be physically connected to a network.

Question 25. What is Hub?

Answer: A hub is a device that connects multiple user stations, each through a dedicated cable.

Question 26. What is File Transfer Protocol (FTP) used for?

Answer: FTP is used to transfer files between FTP client and FTP server.

Question 27. What is Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) used for?

Answer: SMTP is used for sending e-mails between systems in TCP/IP environment. The main objective of this protocol is to transfer e-mails reliably and efficiently.

Question 28. What is Domain Name System (DNS) used for?

Answer: DNS is used to resolve logical names into IP addresses. It also stores information, such as the list of mail servers that accept e-mail for a given Internet domain.

Question 29. What is Telnet used for?

Answer: Telnet is used to enable a remote terminal session across TCP/IP network. It is primarily used on the Internet or LANs to provide a communication facility, which is bidirectional, interactive, and text-oriented, using a remote terminal connection.

Question 30. What is Windows PowerShell?

Answer: Windows PowerShell is a command-line shell and scripting language to achieve greater productivity and make control system administration easy. It accelerates automation of system administration tasks and improves organization’s ability to address the unique system-management problems in server environment.

Question 31. What is IP?

Answer: An Internet Protocol address (IP address) is a numerical label assigned to each device (e.g., computer, printer) participating in a computer network that uses the Internet Protocol for communication.

Question 32. What is TCP/IP?

Answer: It is commonly known as TCP/IP, because its most important protocols, the Transmission Control Protocol (TCP) and the Internet Protocol (IP), were the first networking protocols defined in this standard.

Question 33. What is Proxy Server?

Answer: Most large businesses, organizations, and universities these days use a proxy server. This is a server that all computers on the local network have to go through before accessing information on the Internet. By using a proxy server, an organization can improve the network performance and filter what users connected to the network can access.

Question 34. What is a Group?

Answer: Group is a collection of the user account. It provides the simplified administration in the network.

Question 35. What is Firewall?

Answer: A firewall is a hardware or software installed to provide security to the private networks connected to the internet.

Question 36. What is the Difference Between Gateway and Firewall?

Answer: A Gateway joins two networks together and a network firewall protects a network against unauthorized incoming or outgoing access. Network firewalls may be hardware devices or software programs.

Leave a Reply