45 MCSE Exam Multiple Choice Questions (MCQs) with Answers

MCSE Exam Questions Answers Techhyme

Persons who attain this MCSE exam certification are qualified to effectively plan, implement, maintain, and support information systems with Microsoft Windows NT and other Microsoft advanced systems and workgroup products, such as Microsoft Office. MCSE is a second level of expertise.

Also Read:

To become a MCSE expert, all candidates must pass four operating system exams and two elective exams. The MCSE certification path is divided into two tracks: the Windows NT 3.51 track and the Windows NT 4.0 track.

Q1) Which are media?

  1. Twisted-pair wire
  2. Television
  3. Radio waves
  4. Microwave signals
  5. Disk drive
  6. Backup tapes
  7. All
  8. None

Correct Answer: 7
Explanation: All of the above items are forms of media.

Q2) 10BASE2 uses which type of cable?

  1. RG59
  2. RG62
  3. RG58
  4. UTP

Correct Answer: 3
Explanation: 10BASE2 uses 50-ohm RG58 coaxial cable.

Q3) Which is not a protocol?

  1. TCP/IP
  2. NetBEUI
  3. AppleTalk
  4. ARP
  5. NFS
  6. Ethernet

Correct Answer: 6
Explanation: Ethernet is a physical network topology not a protocol.

Q4) RAID 0 is also known as

  1. Striping
  2. Mirror set
  3. Striping with parity
  4. None of the above

Correct Answer: 1
Explanation: Raid level 0 refers to disk striping. Other popular implementations are Raid level 1, called disk mirroring, and Raid level 5, called disk striping with parity.

Q5) Which type of cable will operate at 100 Mbs?

  1. Category 3 cable
  2. Category 5 cable
  3. Category 2 cable
  4. 10BASE2

Correct Answer: 2
Explanation: Remember that, as the number gets larger, the cable can support higher data rates and the expense also rises.

Q6) Which network access method does Local Talk use?

  1. CSMA/CD
  2. CSMA/CA
  3. Token passing
  4. AppleTalk

Correct Answer: 2
Explanation: LocalTalk employs collision-avoidance aces’

Q7) CSMA/CA networks are typically slower than CSMA/CD networks because

  1. There are more collisions on CSMA/CA networks.
  2. CSMA/CA networks must wait a random amount of time before transmitting on the media.
  3. CSMA/CA networks must wait for a token before transmitting on the cable.
  4. CSMA/CA networks use twisted-pair cable and CSMA/CD networks use coaxial cable.

Correct Answer: 2
Explanation: CSMA/CA networks are typically slower than CSMA/CD because CSMA/CA network must wait a random amount of time before transmitting on the media.

Q8) Which is not an example of client/server computing?

  1. A workstation application accessing a SQL database on a server.
  2. A workstation application accessing the corporate mail server to find an address.
  3. A terminal accessing a mainframe database.

Correct Answer: 3
Explanation: In client/server computing, both the client and the server share the task of processing. Terminals do not process data; they simply display data from the mainframe.

Q9) Which is not an advantage of storing applications on network servers instead of on the client’s computer?

  1. Lower licensing cost
  2. Easier to upgrade
  3. Greater uptime because application is on the server
  4. Requires less disk space because the application is only installed on the server

Correct Answer: 3
Explanation: This is not true. If the server goes down, then all users of the application stored on the server cannot run the application.

Q10) In a peer-to-peer network, which network security model is used?

  1. User-level security
  2. Share-level security
  3. Password-protected shares
  4. Access permissions

Correct Answer: 2
Explanation: Peer-to-peer networks implement share-level security. There is not a database of users in the peer-to-peer network architecture.

Q11) Which type of access is not associated with directory shares?

  1. Read
  2. Change
  3. Add
  4. No Access

Correct Answer: 3
Explanation: Add access is not associated with directory shares. Add access is a security attribute for disk files and directories under NTFS.

Q12) Windows NT domain model is a

  1. Peer-to-peer network
  2. Server-based network
  3. Application server

Correct Answer: 2
Explanation: The Windows NT domain model is a server-based networking architecture that is centrally managed by the Primary Domain Controller (PDC).

Q13) In which type of network does the computer act as a client and as a server?

  1. A Windows NT domain server network
  2. A peer-to-peer network
  3. A server-based network

Correct Answer: 2
Explanation: In a peer-to-peer network, each computer that shares resources is a server. It is also a client if it uses resources shared by other computers.

Q14) Which Internet protocol is connection-oriented?

  1. NetBEUI
  2. TCP/IP
  3. UDP/IP
  4. None of the above

Correct Answer: 2
Explanation: TCP/IP is a connection-oriented protocol. NetBEUI is not a member of the Internet protocol suite, and UDP/IP is connectionless-oriented.

Q15) Which description is associated with connectionless-oriented mode protocols?

  1. Fast but unreliable
  2. Used for microwave communication links
  3. Guaranteed delivery of packets
  4. Used in wireless systems

Correct Answer: 1
Explanation: Connectionless oriented communications are not responsible for error detection or delivering packets in correct sequence. Without this overhead, this mode is faster but not reliable.

Q16) Which protocol is typically found in older dialup systems?

  1. SLIP
  2. PPP
  3. TCP

Correct Answer: 1
Explanation: SLIP was developed before PPP; thus, it is found on older dial-up systems.

Q17) Which device resides at the OSI Network Layer?

  1. Bridge
  2. Router
  3. Gateway
  4. Repeater

Correct Answer: 2
Explanation: The router resides at the Network layer. The router requires network configuration information to build internal network routing tables.

Q18) Which device resides at the OSI Data Link Layer?

  1. Cable
  2. Bridge
  3. Repeater
  4. Router

Correct Answer: 2
Explanation: The bridge resides at the Data Link layer and requires address information to pass the frame to the correct next segment.

Q19) Which device does not build routing tables?

  1. Bridge
  2. Router
  3. Brouter
  4. Repeater

Correct Answer: 4
Explanation: The repeater has no knowledge of segments or routes; thus, it does not build routing tables.

Q20) In which layer would you find a redirector?

  1. The Application layer
  2. The Presentation layer
  3. The Data Link layer
  4. The Physical layer
  5. The Network layer

Correct Answer: 2
Explanation: The redirector is found at the Presentation layer. This is an important component of many operating systems that make remote devices appear to be local.

Q21) What is the maximum number of segments between any two nodes on an 802.3 network?

  1. 2
  2. 5
  3. 3
  4. 4

Correct Answer: 2
Explanation: Remember the 5-4-3 rule, in which 5 is the maximum number of repeated segments, 4 is the maximum number of repeaters and 3 is the maximum number of segments of the 5 that can be populated.

Q22) Token ring is a physical

  1. Bus network
  2. Ring network
  3. Star network

Correct Answer: 3
Explanation: Token ring is a physical star because each workstation is connected to a central hub.

Q23) Propagation delay is

  1. Signal attenuation due to long cable lengths
  2. The amount of time it takes a signal to travel through a medium
  3. Reflections caused by poorly terminated systems

Correct Answer: 2
Explanation: Propagation delay is the amount of time it takes a signal to travel through a medium.

Q24) Which network access method does Ethernet use?

  1. CSMA/CD
  2. CSMA/CA
  3. Token passing
  4. AppleTalk

Correct Answer: 1
Explanation: Ethernet employs collision detection access.

Q25) When installing a network, you must heed the distance limitations on the cable because the primary limiting factor for data transmission in a very long cable is

  1. Crosstalk
  2. Collisions
  3. Attenuation
  4. EMI

Correct Answer: 3
Explanation: Attenuation is the limiting factor for data transmission in very long cables. The longer the cable, the weaker the signal at the end.

Q26) In a multiplexing environment in which efficient line utilization is most important, what is used?

  1. Repeaters
  2. A transmission control mux
  3. Capacity-sensitive allocation units
  4. Stat-TDM

Correct Answer: 4
Explanation: Stat-TDM can use a line more efficiently than a fixed TDM configuration.

Q27) You will use BNC-style connectors to connect

  1. Transceivers to AUI ports
  2. 10BASE-T cable segments
  3. Thick coax cable segments
  4. Thin coax segments

Correct Answer: 4
Explanation: BNC connectors are only used with thin coax (10Base2) segments.

Q28) You are troubleshooting a thicknet LAN. Which of the following cable lengths that you found is/are legal?

  1. 150 meters
  2. 200 meters
  3. 500 meters
  4. All of the above

Correct Answer: 4
Explanation: Thicknet cable can support cable segments of up to 500 meters, so all the choices listed are correct.

Q29) A standard, cabled LAN that includes some wireless components is known as

  1. A hybrid LAN
  2. A point-to-point LAN
  3. A wireless LAN
  4. A spread-spectrum LAN

Correct Answer: 1
Explanation: A LAN that has both wireless and standard cabled components is called a hybrid LAN.

Q30) Under heavy traffic loads, token passing networks

  1. Perform worse than contention based networks
  2. Perform better than contention based networks
  3. Have many collisions
  4. Stop exhibiting deterministic behavior

Correct Answer: 2
Explanation: Under heavy traffic loads, token-passing networks typically perform better than contention based networks because they do not use any more bandwidth arbitrating access with a heavy load than they do with a light load.

Q31) You are designing the Ethernet network for a new office building that will hold several hundred computer users on several floors. What type of Ethernet should you use to minimize your total cost of ownership?

  1. 10BASE5 (Thicknet)
  2. 10BASE2 (Thinnet)
  3. 10BASE-F (fiber-optic)
  4. 10BASE-T (UTP)

Correct Answer: 4
Explanation: The star wiring that 10BASE-T uses is inexpensive and much easier to troubleshoot and maintain than coaxial wiring like thicknet or thinnet.

Q32) Your office is very dynamic, with existing users needing to move their computers frequently. Which type of Ethernet best accommodates this environment?

  1. 10BASE5 (Thicknet)
  2. 10BASE2 (Thinnet)
  3. 10BASE-F (fiber-optic)
  4. 10BASE-T (UTP)

Correct Answer: 4
Explanation: 10BASE-T (UTP) is the best choice when computers move frequently because a single cable can be moved without affecting other users.

Q33) What type of Ethernet is an easy upgrade from 10BASE-T if you have Category 5 wiring installed?

  1. 10BASE5
  2. 100BASE-TX
  3. 100BASE-T4
  4. 100BASE-FX

Correct Answer: 2
Explanation: 100BASE-TX and 10BASE-T can both use Category 5 copper wiring, and 100BASE-TX is 10 times faster than 10BASE-T.

Q34) You are called in to troubleshoot a coax-based Ethernet network. You see that they have four repeaters in the network data path between some stations. This

  1. Will always create problems
  2. Always breaks the 5-4-3 rule
  3. May break the 5-4-3 rule if there are computers on more than three segments
  4. Is never a problem

Correct Answer: 3
Explanation: The 5-4-3 rule only allows four repeaters in the path if there are computers on no more than three of the cable segments.

Q35) Token ring uses an access arbitration method that can be considered

  1. Deterministic
  2. Stochastic
  3. Probabilistic
  4. Simple

Correct Answer: 1
Explanation: Because each station gets a turn to transmit when the token arrives, token rings are considered deterministic.

Q36) What protocol should you configure if your network needs access to the Internet?

  1. DLC
  2. AppleTalk
  3. NWLink IPX
  4. TCP/IP

Correct Answer: 4
Explanation: TCP/IP is the protocol used on the Internet.

Q37) One of the advantages of TCP over UDP is

  1. TCP uses very small packets.
  2. TCP uses link-state route discovery.
  3. TCP provides error correction.
  4. TCP is faster than any other protocol for small networks.

Correct Answer: 3
Explanation: TCP is a reliable protocol and, as such, provides error correction that unreliable protocols, such as UDP, do not.

Q38) You have a Hewlett-Packard Jet Direct-family printer to install for shared network use on the same LAN segment as the Windows NT Server. What is the easiest protocol to install for it?

  1. DLC
  2. AppleTalk
  3. NWLink IPX
  4. TCP/IP

Correct Answer: 1
Explanation: DLC is often considered the easiest protocol to configure because it has so few options.

Q39) You need to use the Simple Network Management Protocol (SNMP) to monitor the health of some UNIX database servers at a remote site. What protocol does your network need to support?

  1. DLC
  2. AppleTalk
  3. NWLink IPX
  4. TCP/IP

Correct Answer: 4
Explanation: Although SNMP can be carried inside of other protocols, it is almost always used with TCP/IP. The fact that the devices you are monitoring run UNIX makes this an easy question because UNIX devices almost exclusively support TCP/IP.

Q40) You need to subnet your TCP/IP network. Which of the following protocols might your routers use to communicate routes to each other?

  1. RIP
  2. SNMP
  3. ICMP
  4. OSPF

Correct Answer: 1, 4
Explanation: RIP and OSPF are both routing protocols that you might use.

Q41) Which Novell protocol is most like TCP?

  1. IPX
  2. SPX
  3. NCP
  4. ODI

Correct Answer: 2
Explanation: SPX is the Novell protocol most like TCP.

Q42) What protocol should you configure if you need to connect to Novell NetWare servers?

  1. NWLink IPX
  2. TCP/IP
  3. DLC
  4. AppleTalk

Correct Answer: 1
Explanation: NWLink IPX is used to connect to Novell NetWare servers.

Q43) Which Novell protocol is most like UDP?

  1. IPX
  2. SPX
  3. NCP
  4. ODI

Correct Answer: 1
Explanation: IPX is the Novell protocol most like UDP.

Q44) Using a Web browser to connect with www.techhyme.com uses which protocols?

  1. NWLink, NetBIOS, and NetBEUI
  2. TCP, OSPF, and DLC
  3. NWLink, RIP, and SMB
  4. TCP, ARP, and DNS

Correct Answer: 4
Explanation: TCP, ARP, & DNS are all used. DNS resolves the name into an address, ARP finds the hardware address of your default router, and TCP is used for the actual connection.

Q45) You need to use 10Base-T to connect two computers that are 180 meters apart. What is the least expensive device you could use?

  1. Repeater
  2. Bridge
  3. Router
  4. Gateway

Correct Answer: 1
Explanation: A repeater is the least expensive device listed, and it would allow each 10Base-T cable to be up to 100 meters.