Top 10 Linux Basic Interview Questions With Answers

Linux is a powerful and widely used operating system that serves as the backbone for many computing environments, from servers to embedded systems. If you’re preparing for a Linux interview, it’s crucial to be well-versed in the basics.

To help you in your preparation, we’ve compiled a list of the top 10 Linux basic interview questions along with detailed answers.

Question 1. What Is A Linux Server Used For?

Answer :A Linux server is a high-powered variant of the Linux open source operating system that’s designed to handle the more demanding needs of business applications such as network and system administration, database management and Web services.

Question 2. What Is The Meaning Of Red Hat?

Answer :Red Hat Enterprise Linux (RHEL) is a distribution of the Linux operating system developed for the business market. RHEL was formerly known as Red Hat Linux Advanced Server.

Question 3. What Can You Type At A Command Line To Determine Which Shell You Are Using?

Answer :echo $SHELL.

Question 4. Explain LVM Snapshot?

Answer :LVM snapshots allow the administrator to create a new block device which presents an exact copy of a logical volume, frozen at some point in time.

Question 5. What Is Volume Group (VG)?

Answer :The Volume Group is the highest level abstraction used within the LVM. It gathers together a collection of Logical Volumes and Physical Volumes into one administrative unit.

Question 6. What Command Is Used To Remove The Password Assigned To A Group?

Answer : gpasswd -r.

Question 7. What Is Logical Extent (LE)?

Answer :Each logical volume is split into chunks of data, known as logical extents. The extent size is the same for all logical volumes in the volume group.

Question 8. What Is Physical Extent (PE)?

Answer :Each physical volume is divided chunks of data, known as physical extents; these extents have the same size as the logical extents for the volume group.

Question 9. What Are Lvm1 And Lvm2?

Answer :LVM1 and LVM2 are the versions of LVM. LVM2 uses device mapper driver contained in 2.6 kernel version. LVM 1 was included in the 2.4 series kernels.

Question 10. What Is The Difference Between LVM And Raid?

Answer : RAID provides redundancy but LVM doesn’t provide Redundancy.

Conclusion

These Linux basic interview questions cover fundamental concepts that any Linux user or administrator should understand. Familiarizing yourself with these questions and their answers will undoubtedly enhance your preparation and confidence for a Linux interview.

Keep practicing and exploring the vast capabilities of Linux to strengthen your skills further.

You may also like:

Related Posts

This Post Has One Comment

Leave a Reply