Computer Security Multiple Choice Questions with Answers – Part 1

Computer Security Questions MCQ Answers Techhyme

Computer security, also called cybersecurity, the protection of computer systems and information from harm, theft, and unauthorized use.

Our 200+ MCQs focus on all topics of the Computer Security subject, covering 10+ topics such as Network Security, Hacking, Cyber Security, Wireless, System Security etc.

Also Read:

This will help you to prepare for exams, contests, online tests, quizzes, viva-voce, interviews, and certifications. You can practice these MCQs starting from the Part 1 to Part 4 or you can jump to any set of your choice.

Each set contains 50 questions based on multiple options and all the answers are mentioned at the end of the article.

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

  • A. hackers
  • B. spam
  • C. viruses
  • D. identity theft.

2. A process known as___________ is used by large retailers to study trends.

  • A. data mining
  • B. data selection
  • C. POS
  • D. data conversion

3. ___________ terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.

  • A. Data
  • B. Point-of-sale (POS)
  • C. Sales
  • D. Query

4. A (n)_______ system is a small, wireless handheld computer that scans an items tag and pulls up the current price ( and any special offers) as you shop.

  • A. PSS
  • B. POS.
  • C. inventory
  • D. data mining

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminals computer is an example of a law enforcement specialty called:

  • A. robotics
  • B. simulation
  • C. computer forensics
  • D. animation.

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer ?

  • A. gathering data
  • B. processing data into information
  • C. analyzing the data or information
  • D. storing the data or information

7. _____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of  the animals movements.

  • A. POS
  • B. RFID
  • C. PPS
  • D. GPS

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:

  • A. robotics
  • B. computer forensics
  • C. simulation
  • D. forecasting

9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be :

  • A. proprietary
  • B. open
  • C. experimental
  • D. in the public domain

10. _________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.

  • A. Nano science
  • B. Microelectrodes
  • C. Computer forensics
  • D. Artificial intelligence.

11.___________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of  intelligence that humans do.

  • A. Nano science
  • B. Nanotechnology
  • C. Simulation
  • D. Artificial intelligence (AI)

12. ______ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.

  • A. process
  • B. Software
  • C. Storage
  • D. organizing

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:

  • A. programming
  • B. processing
  • C. storing
  • D. Information

14. Computers gather data, which means that they allow users to___________ data.

  • A. present
  • B. input
  • C. output
  • D. store

15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:

  • A. data
  • B. output
  • C. input
  • D. the process

16. Computers use the___________ language to process data.

  • A. processing
  • B. kilobyte
  • C. binary
  • D. representational

17. Computers process data into information by working exclusively with:

  • A. multimedia
  • B. words
  • C. characters
  • D. numbers

18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is
made up of a unique combination of:

  • A. eight bytes
  • B. eight kilobytes
  • C. eight characters
  • D. eight bits

19. The term bit is short for:

  • A. megabyte
  • B. binary language
  • C. binary digit
  • D. binary number

20. A sting of eight 0s and 1s is called a:

  • A. megabyte
  • B. byte
  • C. kilobyte
  • D. gigabyte

21. A____________ is approximately one billion bytes.

  • A. kilobyte
  • B. bit
  • C. gigabyte
  • D. megabyte

22. A_______________ is approximately a million bytes.

  • A. gigabyte
  • B. kilobyte
  • C. megabyte
  • D. terabyte

23. _____________ is any part of the computer that you can physically touch.

  • A. Hardware
  • B. A device
  • C. A peripheral
  • D. An application

24. The components that process data are located in the:

  • A. input devices
  • B. output
  • C. system unit
  • D. storage component

25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:

  • A. scanner
  • B. mouse
  • C. keyboard
  • D. printer

26. Which of the following is an example of an input device ?

  • A. scanner
  • B. speaker
  • C. CD
  • D. printer

27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:

  • A. hard disk drives
  • B. printers
  • C. floppy disk drives
  • D. CD drives

28. The___________ ,also called the brains of the computer, is responsible for processing data.

  • A. motherboard
  • B. memory
  • C. RAM
  • D. central processing unit (CPU)

29. The CPU and memory are located on the :

  • A. expansion
  • B. motherboard
  • C. storage
  • D. output device

30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:

  • A. application software
  • B. system software
  • C. operating system software
  • D. platform software

31. ______________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.

  • A. An instruction
  • B. Software
  • C. Memory
  • D. A processor

32. System software is the set of programs that enables your computers hardware devices and____________ software to work together.

  • A. management
  • B. processing
  • C. utility
  • D. application

33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:

  • A. platforms
  • B. application
  • C. programs
  • D. storage devices

34. Apple Macintoshes (Macs) use different__________ to process data and different operating systems.

  • A. network
  • B. mainframe
  • C. CPUs
  • D. storage devices

35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:

  • A. network
  • B. mainframe
  • C. supercomputer
  • D. client

36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing__________ in many businesses.

  • A. supercomputers
  • B. clients
  • C. laptops
  • D. mainframes

37. _________ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.

  • A. Servers
  • B. Supercomputers
  • C. Laptops
  • D. Mainframes

38. DSL is an example of a(n) _________ connection.

  • A. network
  • B. wireless
  • C. slow
  • D. broadband

39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the :

  • A. digital divide
  • B. Internet divide
  • C. web divide
  • D. broadband divide

40. __________ is the science revolving around the use of nano structures to build devices on an extremely small scale.

  • A. Nanotechnology
  • B. Micro-technology
  • C. Computer forensics
  • D. Artificial intelligence

41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?

  • A.Process A Output A Input A Storage
  • B. Input A Output A Process A Storage
  • C. Process A Storage A Input A Output
  • D. Input A Process A Output A Storage

42. ______________ bits equal one byte

  • A. Eight
  • B. Two
  • C. One thousand
  • D. One million

43. The binary language consists of ____ digit(s)

  • A. 8
  • B. 2
  • C. 1,000
  • D. 1

44. A byte can hold one____________ of data

  • A. bit
  • B. binary digit
  • C. character
  • D. kilobyte

45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.

  • A. The platform
  • B. The operating system
  • C. Application software
  • D. The motherboard

46. The operating system is the most common type of ________ software.

  • A. communication
  • B. application
  • C. system
  • D. word-processing software

47. ________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.

  • A. Servers
  • B. Embedded computers
  • C. Robotic computers
  • D. Mainframes

48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:

  • A. instructions
  • B. the operating system
  • C. application software
  • D. the system unit

49. The two broad categories of software are:

  • A. word processing and spreadsheet
  • B. transaction and application
  • C. Windows and Mac OS
  • D. system and application

50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:

  • A. system unit
  • B. CPU
  • C. mainframe
  • D. platform

Answers:

  1. B
  2. A
  3. B
  4. A
  5. C
  6. C
  7. B
  8. A
  9. A
  10. A
  11. D
  12. D
  13. B
  14. B
  15. B
  16. C
  17. D
  18. D
  19. C
  20. B
  21. C
  22. C
  23. A
  24. C
  25. D
  26. A
  27. B
  28. D
  29. B
  30. A
  31. B
  32. D
  33. A
  34. C
  35. A
  36. D
  37. B
  38. D
  39. A
  40. A
  41. D
  42. A
  43. B
  44. C
  45. B
  46. C
  47. B
  48. A
  49. D
  50. A