Computer Security Multiple Choice Questions with Answers – Part 2

Computer Security Questions MCQ Answers Techhyme

Computer security refers to protecting and securing computers and their related data, networks, software, hardware from unauthorized access, misuse, theft, information loss, and other security issues.

Our 200+ MCQs focus on all topics of the Computer Security subject, covering 10+ topics such as Network Security, Hacking, Cyber Security, Wireless, System Security etc.

Also Read:

This will help you to prepare for exams, contests, online tests, quizzes, viva-voce, interviews, and certifications. You can practice these MCQs starting from the Part 1 to Part 4 or you can jump to any set of your choice.

Each set contains 50 questions based on multiple options and all the answers are mentioned at the end of the article.

1. Programs from the same developer, sold bundled together, that provide better integration and share common features, toolbars and menus are known as ______

  • A software suites
  • B. integrated software packages
  • C. software processing packages
  • D. personal information managers
  • E. none of these

2. A data warehouse is which of the following ?

  • A. Can be updated by the end users
  • B. Contains numerous naming conventions and formats
  • C. Organized around important subject areas
  • D. Contains only current data
  • E. None of these

3. ________________ servers store and manages files for network users

  • A. Authentication
  • B. Main
  • C. Web
  • D. File
  • E. None of these

4. All of the following are examples of real security and privacy risks Except__________________

  • A. hackers
  • B. spam
  • C. viruses
  • D. identify theft
  • E. None of these

5. ___________ terminals(formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.

  • A. Data
  • B. Sales
  • C. Query
  • D. (Point-of -sale (POS)
  • E. None of these

6. The OSI model is divided into ____________ processes called layers.

  • A. five
  • B. six
  • C. seven
  • D. eight
  • E. None of these

7. System software is the set of programs that enables your computer’s hardware devices and _________ software to work together.

  • A. management
  • B. processing
  • C. utility
  • D. application
  • E. None of these

8. __________ are specially designed computer chips reside inside other devices,such as your car or your electronic thermostat.

  • A. servers
  • B. Embedded computers
  • C. Robotic computers
  • D. Mainframes
  • E. None of these

9. The following are all computing devices, except ____________

  • A. notebook computers
  • B. cellular telephones
  • C. digital scanners
  • D. personal digital assistants
  • E. None of these

10. In a ring topology, the computer in possession of the _____________ can transmit data.

  • A. packet
  • B. data
  • C. access method
  • D. token
  • E. None of these

11. This part of operating system manages the essential peripherals, such as the keyboard, screen, disk drives, and parallel and serial ports __________________

  • A. basic input/output system
  • B. secondary input/output system
  • C. peripheral input/output system
  • D. marginal input/output system
  • E. None of these

12. ___________ Viruses are often transmitted by a floppy disk left in the floppy drive

  • A. Trojan horse
  • B. Boot sector
  • C. script
  • D. Logic bomb
  • E. None of these

13. __________ controls the way in which the computer system functions and provides a means: by which users can interact with the computer

  • A. The platform
  • B. Application software
  • C. Operating system
  • D. The motherboard
  • E. None of these

14. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a _________________

  • A. mainframe
  • B. network
  • C. supercomputer
  • D. client
  • E. None of these

15. A goal of data mining includes which of the following ?

  • A. to explain some observed event or condition
  • B. To confirm that data exists
  • C. To analyze data for expected relationships
  • D. To create a new data warehouse
  • E. None of these

16. URL stands for ___________

  • A. Universal Research List
  • B. Universal Resource List
  • C. Uniform Resource Locator
  • D. Uniform Research Locator
  • E. None of these

17. A database management system (DBMS) is a _______________________

  • A. hardware system used to create, maintain and provide controlled access to a database
  • B. hardware system used to create, maintain, and provide uncontrolled access to a database
  • C. software system used to create, maintain, and provide uncontrolled access to a database
  • D. software system used to create, maintain, and provide controlled access to a database
  • E. None of these

18. Which of the following is NOT a goal of transaction processing system ?

  • A. Capture, process and store transactions
  • B. Produce a variety of documents related to routine business activities
  • C. Reduce manual effort associated with processing business transactions
  • D. Produce standard reports used for management decision making.
  • E. None of these

19. A Proxy server is used for which of the following ?

  • A. To provide security against unauthorized users
  • B. To process client requests for web pages
  • C. To process client requests for database access
  • D.To provide TCP/IP
  • E. None of these

20. When data changes in multiple lists and all lists are not updated, this causes:

  • A. data redundancy
  • B. information overload
  • C. duplicate data
  • D. data inconsistency
  • E. None of these

21. ______________ are words that a programming language has set aside for its own use

  • A. Control worlds
  • B. Reserved words
  • C. Control structures
  • D. Reserved keys
  • E. None of these

22. What is the primary difference between a virus and a worm ?

  • A. A worm has the ability to self-propagate from an infected user’s computer to other computers
  • B. A worm is usually written by a cracker: script bunnies do not have the skills to develop a warm program
  • C. A virus is very harmful to the computers it infects; a worm is not a serious a problem
  • D. Anti-virus software is effective in fighting viruses but not worms
  • E. None of these

23. ____________ describe what is database fields

  • A. Structures
  • B. Field markers
  • C. Field definition
  • D. Field names
  • E. None of these

24. You must install a (n) ___________ on a network if you want to share a broadband Internet connection

  • A. router
  • B. modem
  • C. node
  • D. cable
  • E None of these

25. A goal of normalization is to _________

  • A. minimize the number of relationships
  • B. minimize the number of entities
  • C. minimize the number of tables
  • D. minimize the number of redundancy
  • E. None of these

26. Granting an outside organization access to internet web pages is often implemented using a(n) ________

  • A. Extranet
  • B. Web site address
  • C. Hyperlink
  • D. Domain name
  • E. None of these

27. Which term identifies a specific computer on the web and the main page of the entire site

  • A. URL
  • B. Web site address
  • C. Hyperlink
  • D. Domain name
  • E. None of these

28. The code that relational database task is referred to as ____________

  • A. QBE
  • B. SQL
  • C. OLAP
  • D. sequel Server
  • E. None of these

29. Chip is a common nickname for a (n):

  • A. transistor
  • B. resistor
  • C. integrated circuit
  • D. semiconductor
  • E. None of these

30. The purpose of the primary key in a database is to:

  • A. unlock the database
  • B. provide a map of the data
  • C. uniquely identify a record
  • D. establish constraints on database operations
  • E. None of these

31. A _________ contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm

  • A. programming language
  • B. syntax
  • C. programming structure
  • D. logic chart
  • E. None of these

32. The design of the network is called the network:

  • A. architecture
  • B. server
  • C. transmission
  • D. type
  • E. None of these

33. The most frequently used instructions of a computer program are likely to be fetched from:

  • A. the hard disk
  • B. cache memory
  • C. RAM
  • D. registers
  • E. None of these

34. The ____________ contains data descriptions and defines the name, data type, and length of each field in the database

  • A. data dictionary
  • B. data table
  • C. data record
  • D. data field
  • E. None of these

35. Personal logs or journal entries posted on the Web are known as:

  • A. listservs
  • B. Webcasts
  • C. blogs
  • D. subject directories
  • E. None of these

36. A(n)_____ uses pictures (called icons) and menus displayed on the screen to send commands to the computer system.

  • A. command-based user interface
  • B. GUI
  • C. system utility
  • D. API
  • E. None of these

37. The ___________ manual tells you how to use a software program.

  • A. documentation
  • B. programming
  • C.technical
  • D. user
  • E. None of these

38. Which of the following is NOT a type of broadband Internet connection ?

  • A. Cable
  • B. DSL
  • C. Dial-up
  • D. Satellite
  • E. None of these.

39. Software, such as viruses, worms and Trojan horses, that has a malicious intent, is known as:

  • A. spyware
  • B. adware
  • C. spam
  • D. malware
  • E. None of these

40. Making a field ______ meAns; that it cannot be left blank.

  • A. numeric
  • B. required
  • C. calculated
  • D. validated
  • E. None of these

41. __________ is the process of finding errors in software code.

  • A. Debugging
  • B. Compiling
  • C. Testing
  • D. Running
  • E. None of these

42. ____________ are viruses that are triggered by the passage of time or on a certain date.

  • A. Boot-sector viruses
  • B. Macro viruses
  • C. Time bombs
  • D. Worms
  • E. None of these

43. Linux is a (n) _________ operating system

  • A. open-source
  • B. Microsoft
  • C. Windows
  • D. Mac
  • E. None of these

44. What is a backup ?

  • A. restoring the information backup
  • B. An exact copy of a system ‘s information
  • C. The ability to get a system up and running in the event of a system crash or failure.
  • D. All of these
  • E. None of these

45. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest

  • A. character, file, record,field, database
  • B. character, record, field, database, file
  • C. character, field, record,file,database
  • D. Bit,byte,character,record, field,file, database
  • E. None of these

46. The internet is _______________

  • A. a large network of networks
  • B. an internal communication system for a business
  • C. a communication system for the Indian government
  • D. All of these
  • E. None of these

47. ____________ are lists of commands that appear on the screen.

  • A. GUIs
  • B. Icons
  • C. Menus
  • D. Windows
  • E. None of these

48. Which of the following statements is FALSE concerning file names ?

  • A. Files may share the same name or the same extension but not both
  • B. Every file in the same folder must have a unique name
  • C. File extension is another name for file type
  • D. The file extension comes before the dot(.) followed by the file name
  • E. None of these

49. Verification of a login name and password is known as:

  • A. configuration
  • B. accessibility
  • C. authentication
  • D. logging in
  • E. None of these

50. Which of the following would most likely NOT be a symptom of a virus ?

  • A. Existing program files and icons disappear
  • B. The CD-ROM stops functioning
  • C. The web browser opens to an unusual home page
  • D. Odd messages or images are displayed on the screen.
  • E. None of these

Answers:

  1. A
  2. C
  3. D
  4. B
  5. B
  6. C
  7. D
  8. B
  9. C
  10. D
  11. A
  12. B
  13. C
  14. B
  15. A
  16. C
  17. D
  18. B
  19. B
  20. D
  21. B
  22. A
  23. D
  24. A
  25. D
  26. A
  27. A
  28. B
  29. C
  30. B
  31. B
  32. A
  33. B
  34. A
  35. C
  36. B
  37. D
  38. C
  39. D
  40. B
  41. A
  42. C
  43. A
  44. D
  45. C
  46. D
  47. C
  48. D
  49. C
  50. B