Computer Security Multiple Choice Questions with Answers – Part 3

Computer Security Questions MCQ Answers Techhyme

The Internet has made our lives easier and has provided us with lots of advantages but it has also put our system’s security at risk of being infected by a virus, of being hacked, information theft, damage to the system, and much more.

Our 200+ MCQs focus on all topics of the Computer Security subject, covering 10+ topics such as Network Security, Hacking, Cyber Security, Wireless, System Security etc.

Also Read:

This will help you to prepare for exams, contests, online tests, quizzes, viva-voce, interviews, and certifications. You can practice these MCQs starting from the Part 1 to Part 4 or you can jump to any set of your choice.

Each set contains 50 questions based on multiple options and all the answers are mentioned at the end of the article.

1. If a word is typed that is not in Word’s dictionary, a_______ wavy underline appears below the word.

  • A. red
  • B. green
  • C. blue
  • D. black
  • E. None of these

2. The________ button on the quick access Toolbar allows you to cancel your recent commands or actions.

  • A. Search
  • B. Cut
  • C. Document
  • D. Undo E. None of these

3. In Excel, any set of characters containing a letter, hyphen, or space is considered ___________

  • A. a formula
  • B. text
  • C. a name
  • D. a title
  • E. None of these

4. _____________ Software allows users to perform calculations on rows and columns of data

  • A. Word processing
  • B. Presentation graphics
  • C. Database Management System
  • D. Electronic Spreadsheet
  • E. None of these

5. A____________ represent approximately one billion memory locations

  • A. kilobyte
  • B. megabyte
  • C. gigabyte
  • D. terabyte
  • E. None of these

6. ___________ cells involves creating a single cell by combining two or more selected cells.

  • A. Formatting
  • B. Merging
  • C. Embedding
  • D. Splitting
  • E. None of these

7. The operating system is the most common type of __________ software

  • A. communication
  • B. application
  • C. system
  • D. word-processing
  • E. None of these

8. When you quickly press and relates the left mouse button twice, you are________

  • A. Primary-clicking
  • B. pointing
  • C. Double-clicking
  • D. Secondary-clicking
  • E. None of these

9. The horizontal and vertical lines on a worksheet are called ____

  • A. cells
  • B. sheets
  • C. block lines
  • D. gridlines
  • E. None of these

10. To delete an incorrect character in a document,__________ to erase to the right of the insertion point.

  • A. press the left mouse key
  • B. double-click the right mouse key
  • C. press the BACKSPACE key
  • D. press the delete key
  • E. None of these

11. The operating system does all of following EXCEPT:

  • A. provide a way for the user to interact with the computer.
  • B. manage the central processing unit (CPU)
  • C. manage memory and storage
  • D. enable users to perform a specific task such as document editing

12. During the boot process, the ____________ looks for the system files

  • A. CD
  • B. BIOS
  • C. CPU
  • D. DVD

13. ____________ are lists of commands that appear on the screen.

  • A. GUIs
  • B. Icons
  • C. Menus
  • D. Windows

14. __________ is the ability of an operating system to control the activities of multiple programs at the same time.

  • A. Multitasking
  • B. Streamlining
  • C. Multiuser
  • D. Simulcasting

15. The unique signal, generated by a device, that tells the operating system that it is in need of  immediate attention is called an:

  • A. action
  • B. slice of time
  • C.stack
  • D. event

16. The operating system controls access to the processor by assigning a(n) ____ to each task requiring the processor’s attention.

  • A. CPU
  • B. slice of time
  • C. stack
  • D. event

17. The blocks of code, included in the operating system, that software applications interact with are known as:

  • A. application programming interfaces (APLs)
  • B. complimentary metal-oxide conductors (CMOS)
  • C. device drivers
  • D. bootstrap loaders

18. MS-DOS is a _________ operating system.

  • A. point-and-click
  • B. user-friendly
  • C. command-driven
  • D. Mac

25. Verification of a login name and password is known as:

  • A. configuration
  • B. accessibility
  • C. authentication
  • D. logging in

26. The combination of the operating system and the processor is referred to as the computer’s:

  • A. CPU
  • B. platform
  • C. BIOS
  • D. CMOS

27. The following message generally means:

  • A. a nonsystem floppy has been left in the floppy disk drive
  • B. the CD drive is not functioning
  • C. the BIOS is corrupted
  • D. there is a problem loading a device.

28. Which of the following is the correct sequence of actions that takes place durig the boot-up process ?

  • A. Load operating system ? Active BIOS ? Perform POST ? Check configuration settings
  • B. Active BIOS ? Perform POST ? Load operating system ? Check configuration settings
  • C. Perform POST? Load operating system? Active BIOS? Check configuration settings
  • D. Active BIOS? Check configuration settings? Perform POST? Load operating system

29. All of the following are steps involved in the boot process EXCEPT:

  • A. load the operating system into RAM
  • B. the power-on-self-test
  • C. active the basic input system (BIOS).
  • D. load application programs

30. The__________ ,stored on a ROM chip, is responsible for loading the operating system from its permanent location on the hard drive into RAM.

  • A. BIOS
  • B. API
  • C. device driver
  • D. supervisor program

31. The basic input/output system (BIOS) is stored in:

  • A. RAM
  • B. ROM
  • C. the CPU
  • D. the hard drive

32. Ensuring that the essential peripheral devices are attached and operational is the __________ process.

  • A. configuration
  • B. CMOS
  • C. POST
  • D. ROM

33. The memory resident portion of the operating system is called the-

  • A. registry
  • B. API
  • C. CMOS
  • D. Kernel

34. Which of the following does NOT occur during the power-on self-test(POST)?

  • A. The ScanDisk utility begins to run
  • B. The video card and video memory are tested
  • C. The BIOS identification process occurs
  • D. Memory chips are checked to ensure they are working properly.

35. All of the following are TRUE regarding virtual memory EXCEPT–

  • A. any amount of RAM can be allocated to virtual memory
  • B. the setting for the amount of hard drive space to allocate to virtual memory can be manually changed
  • C. this temporary storage is called the swap file (or page file)
  • D. virtual memory is physical space on the hard drive.

36. The operating system allows users to organize the computer’s contents in a hierarchical structure of directories that include all of the following EXCEPT:

  • A. files
  • B. folders
  • C. drives
  • D. systems

37. All of the following statements concerning windows are true EXCEPT:

  • A. windows are an example of a command-drive environment
  • B. windows can be resized and respositioned on the desktop
  • C. more than one window can be open at a time
  • D. toolbars and scrollbars are features of windows

38. All of the following statements concerning files are true EXCEPT;

  • A. A file is a collection of related pieces of information stored together for easy reference.
  • B. Files can be generated from an application
  • C. files are stored in RAM
  • D. Files should be organized in folders

39. Using Windows-Explorer, a plus(+) sign in front of a folder indicates-

  • A. an open folder
  • B. the folder contains subfolders
  • C. a text file
  • D. a graphics file

40. In Windows XP, if you want to see the file size and modified dates of all files in a folder, the best viewing option is the___________ view.

  • A. List
  • B. Thumbnails
  • C. Details
  • D. Icon

Answers:

  1. A
  2. D
  3. B
  4. C
  5. C
  6. B
  7. C
  8. C
  9. D
  10. D
  11. D
  12. B
  13. C
  14. A
  15. C
  16. B
  17. A
  18. C
  19. D
  20. C
  21. D
  22. B
  23. A
  24. B
  25. C
  26. B
  27. A
  28. B
  29. D
  30. A
  31. B
  32. C
  33. D
  34. A
  35. A
  36. D
  37. A
  38. C
  39. B
  40. C