Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 10

CCIE MCQ Techhyme

The CCIE Certification is the highest level of achievement for network professionals, certifying an individual as an expert or master. Cisco Systems has since become an unrivaled worldwide leader in networking for the Internet. Its networking solutions can easily connect users who work from diverse devices on disparate networks. Cisco products make it simple for people to access and transfer information without regard to differences in time, place, or platform.

The below listed questions are intended to help you continue on your exciting path toward obtaining your CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert) certification. Before looking these questions, it is important to know the basic concepts of CCNA and CCNP.

  1. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 1
  2. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 2
  3. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 3
  4. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 4
  5. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 5
  6. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 6
  7. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 7
  8. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 8
  9. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 9
  10. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 10
  11. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 11
  12. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 12
  13. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 13
  14. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 14
  15. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 15
  16. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 16
  17. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 17
  18. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 18
  19. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 19

These articles covers everything you need to pass the CCIE Routing and Switching written exam. Each article contains a set of testing questions along with their answer and explanation.

This article covers: Different routing protocols and how they communicate together.

1. Router A learns about the 192.168.1.0 via RIP, EIGRP, and OSPF. Which routing protocol would the router choose for the network?

  1. RIP
  2. OSPF
  3. EIGRP
  4. None of the above

Answer – C
Explanation – The router will choose the protocol with the lowest administrative distance. EIGRP has the lowest administrative distance (90).

2. Router A learns about a subnet via IGRP and OSPF. Which configuration commands would cause the router to take the OSPF route?

  1. RouterA(config)#router rip RouterA(config-router)#distance 95
  2. RouterA(config)#router ospf 1 RouterA(config-router)#distance 95
  3. RouterA(config)#router igrp 200 RouterA(config-router)#distance 95
  4. No change is required.

Answer – B
Explanation – The OSPF distance defaults to 110, and IGRP defaults to 100.To select the route through Router C, OSPF must have a lower administrative distance than IGRP.

3. How could you prevent Router A from learning about subnet 172.16.1.0/24 via RIP?

  1. By using a redistribution filter
  2. By using a route filter for RIP
  3. By modifying the RIP administrative distance to 255
  4. By disabling RIP Routing
  5. Cannot be done

Answer – B, C and D
Explanation – A route filter is the most practical method. However,if Router A had RIP disabled or an administrative distance of 255, no RIP routes would appear on Router A.

4. Router A learns about the 172.16.1.0/24 network via IGRP with a metric 1901921. Router A also learns about the network via EIGRP with a metric of 3901999. Which path would Router A select?

  1. IGRP
  2. EIGRP
  3. Depends on the bandwidth of the incoming link
  4. Depends on the bandwidth of the outgoing link

Answer – B
Explanation – EIGRP has a lower administrative distance.

5. A route is learned via the RIP version 1 protocol. This route should be advertised out Ethernet 0 as a RIP version 2 route. What should be configured?

  1. Redistribute RIP 1 into RIP 2
  2. Redistribute RIP 2 into RIP 1
  3. Configure Ethernet 0 to send RIP 2 updates
  4. Modify the distance of RIP 2
  5. Filter RIP 1 updates

Answer – C
Explanation – RIP versions 1 and 2 share the same routing database, so redistribution is not needed. The Ethernet port should be configured to send RIP 2 updates.

6. A router is running EIGRP AS #1 on network 172.16.0.0 and IGRP AS #1 on network 10.0.0.0. The router learns about subnet 172.16.1.128/29 via EIGRP. An examination of other IGRP routers on the 10.0.0.0 network reveals that they have a route to 172.16.0.0/16, but not to the specific subnet. What must be configured so that the IGRP routers will have an IGRP route to the specific subnet 172.16.1.128/29?

  1. No auto-summary
  2. EIGRP summarization
  3. IGRP summarization
  4. Manual redistribution
  5. Not possible

Answer – E
Explanation – IGRP is a classful protocol and does not include subnet information in the advertisements.

7. A router is running IGRP and EIGRP with the same autonomous system number. There is a single EIGRP route that you do not want shared into the IGRP system. Redistribution has not been configured. What should you do to prevent that route from being advertised to other IGRP routers?

  1. Nothing. No redistribution is configured.
  2. Modify EIGRP and IGRP so that they have the same administrative distance.
  3. Apply a route filter to EIGRP.
  4. Apply a route filter to IGRP.
  5. Configure partial mesh redistribution.

Answer – D
Explanation – You want to prevent a route from being advertised via IGRP, so you must use a route filter, because IGRP and EIGRP automatically redistribute for the same AS.

8. A route to 172.16.1.0/24 is learned via RIP with an administrative distance of 85. A second route to 172.16.1.0/24 is learned via EIGRP with the default administrative distance. What is in the resulting routing table?

  1. Load balancing between the two routes
  2. The RIP route
  3. The EIGRP route because it has a low administrative distance
  4. The EIGRP route because RIP cannot have a distance of 85
  5. None of the above

Answer – B
Explanation – The RIP route with an administrative distance of 85 is lower than the default administrative distance of 90.

9. A router has been running EIGRP, and now OSPF has been added to it. EIGRP routes should be advertised via OSPF but are not. What is wrong in the following configuration?
router eigrp 200
network 172.16.0.0
!
router ospf 1
redistribute eigrp 200
network 10.1.1.1 0.0.0.0 area 0
!

  1. Needs the redistribute command in the EIGRP section
  2. Needs the distance command in the OSPF section
  3. Area must match AS #
  4. OSPF must be enabled on 172.16.0.0
  5. Need to specify OSPF metric for redistribution

Answer – E
Explanation – A metric or a default-metric must be specified for redistribution to occur.

10. Which of the following commands, if executed after ROUTER EIGRP 200, would cause RIP routes to be more believable than EIGRP routes?

  1. distance 1
  2. distance 200
  3. redistribute rip distance 200
  4. redistribute rip distance 1
  5. None of the above

Answer – B
Explanation – The command distance 200 would give EIGRP a higher administrative distance than RIP (120). The redistribute commands shown are invalid.

11. Router A is connected to an Ethernet segment and running the RIP protocol. Router B and Router C are also connected to the segment. Both Router B and Router C are advertising the network 200.1.1.0/24 with a hop count of 3. How could you configure Router A to use only the route advertised by Router B?

  1. Route filter on Router B
  2. Route filter on Router A
  3. Modify administrative distance on Router A
  4. Force redistribution between A and B
  5. A default route

Answer – C
Explanation – A route filter cannot specify the source IP address of the sending device, only the port. The distance command allows you to specify the source IP address.

12. Router A is running RIP and IGRP. Upon completing configuration of the router, you discover that no IGRP routes are being advertised into the RIP cloud. Examine the configuration below and determine the problem:
router rip
redistribute igrp 200 metric 16
network 171.1.0.0
distance 100
!
router igrp 200
redistribute rip metric 56 1000 255 1 1500
network 172.16.0.0
distance 101
!

  1. RIP has too low an administrative distance.
  2. A route filter is needed.
  3. Administrative distance for IGRP needs to be changed.
  4. RIP has a bad metric.
  5. IGRP has the wrong redistribution statement.

Answer – D
Explanation – RIP is redistributing with a hop count 16, which is considered unreachable.

13. A router learns about the network 172.5.0.0/16 via EIGRP AS #100. What would need to be configured to share this information via IGRP AS #300?

  1. Redistribution
  2. EIGRP summarization
  3. IGRP summarization
  4. Nothing; automatic redistribution will occur
  5. A static route

Answer – A
Explanation – Redistribution would need to be configured because the autonomous system numbers are different. Classful EIGRP summarization is automatically performed because this is a classful route.

14. What is used to moving routing information from one routing protocols to another?

  1. OSPF
  2. EIGRP
  3. Redistribution
  4. Route Filters
  5. Route Maps

Answer – C
Explanation – Redistribution enables the flow of information between protocols.

15. Which type of route is most believable?

  1. BGP
  2. Static
  3. Connected
  4. EIGRP summary
  5. RIP

Answer – C
Explanation – Connected routes are the most believable with an administrative distance of zero.

16. An IGRP network is using the Class B network 144.5.0.0, is subnetted with 24 bits and is in autonomous system 200. An EIGRP network is connected to 144.5.0.0 and is variably subnetted using autonomous system 200. A router is configured with both protocols and is connected to both systems. What command would allow the IGRP network to learn a path to the EIGRP subnet 144.5.1.128/28?

  1. redistribute EIGRP 200
  2. ip summary-address eigrp 200 144.5.1.0 255.255.255.0
  3. redistribute IGRP 200
  4. distance 90
  5. Not possible

Answer – B
Explanation – In classful/classless redistribution it is necessary to make the classless route match the subnet mask that the classful protocol is expecting.

17. What is the effect of setting the administrative distance to 255 for a protocol?

  1. That protocol is the first to be believed.
  2. That protocol is the last to be believed.
  3. That protocol is never believed.

Answer – C
Explanation – The protocol would never be believed.

18. The IGRP route 172.1.1.128/29 is learned by a router running IGRP and EIGRP using the same autonomous system number. What would need to be configured for the route to be advertised via EIGRP?

  1. EIGRP summarization
  2. IGRP summarization
  3. A default route
  4. Redistribution
  5. Nothing

Answer – E
Explanation – Redistribution would not need to be configured because they are using the same autonomous system number.

19. The RIP route 144.4.0.0/16 is learned by a router running only IGRP and EIGRP. What would need to be configured for the route to be advertised via EIGRP?

  1. EIGRP summarization
  2. IGRP summarization
  3. A default route
  4. Route filtering
  5. Not possible

Answer – E
Explanation – A router running only EIGRP and IGRP can not learn a RIP route.

20. A router learns about network 172.16.0.0/16 via RIP version 2. You want this route to be available for advertisement through RIP version 1. What step must be taken, to enable this route to be available to the RIP version 1 protocol?

  1. Redistribution, without a metric
  2. Redistribution, with a metric
  3. None; automatic redistribution will occur
  4. None, RIP version 1 and 2 share the same database
  5. Route filtering

Answer – D
Explanation – RIP version 1 and 2 has a single database. No redistribution is needed.

Leave a Reply