Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 14

CCIE MCQ Techhyme

The CCIE Certification is the highest level of achievement for network professionals, certifying an individual as an expert or master. Cisco Systems has since become an unrivaled worldwide leader in networking for the Internet. Its networking solutions can easily connect users who work from diverse devices on disparate networks. Cisco products make it simple for people to access and transfer information without regard to differences in time, place, or platform.

The below listed questions are intended to help you continue on your exciting path toward obtaining your CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert) certification. Before looking these questions, it is important to know the basic concepts of CCNA and CCNP.

  1. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 1
  2. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 2
  3. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 3
  4. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 4
  5. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 5
  6. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 6
  7. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 7
  8. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 8
  9. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 9
  10. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 10
  11. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 11
  12. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 12
  13. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 13
  14. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 14
  15. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 15
  16. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 16
  17. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 17
  18. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 18
  19. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 19

These articles covers everything you need to pass the CCIE Routing and Switching written exam. Each article contains a set of testing questions along with their answer and explanation.

This article covers: Different bridging technologies available with Cisco routers.

1. In the RIF C4A0 004 7 00A 0, in which direction should the route descriptor be read?

  1. Left to right
  2. Right to left
  3. Top to bottom
  4. Bottom to top
  5. None of the above

Answer – B
Explanation – The third character is 0xA. Since 0xA is greater than 0x8, it must be read from right to left.

2. Which of the following technologies can prevent a frame from looping in a transparently bridged network?

  1. TTL
  2. Maximum hop count
  3. Split horizon
  4. Spanning-tree protocol
  5. Poison reverse

Answer – D
Explanation – The spanning-tree protocol ensures a loop-free bridged network. The other technologies are for routed networks.

3. In the election of the root bridge for the spanning-tree protocol, how is the root bridge determined?

  1. Lowest priority, then lowest MAC address
  2. Lowest priority, then highest MAC address
  3. Highest priority, then lowest MAC address
  4. Highest priority, then highest MAC address
  5. Highest MAC address only

Answer – A
Explanation – The lowest 8-byte bridge ID becomes the root. The priority consists of the first two bytes as user defined, plus the next six bytes of the MAC address.

4. Bridge A has a priority of 100, has a MAC address of 0000.0C11.1111, and is running the DEC spanning-tree protocol. Bridge B has a priority of 100, has a MAC address of 0000.0C22.2222, and is running the 802.1d spanning-tree protocol. Which of the following is true of the root bridge election?

  1. Bridge A would be the root bridge.
  2. Bridge B would be the root bridge.
  3. There would not be a root bridge.
  4. Bridge A and bridge B would be root bridges.
  5. None would occur because bridges A and B have invalid MAC addresses.

Answer – D
Explanation – The two different spanning-tree protocols do not interoperate. They would not even know the other exists. They would hold separate elections.

5. The first four characters of a RIF field are C840. How many route descriptors are contained in this frame?

  1. 0
  2. 2
  3. 4
  4. 8
  5. 16

Answer – C
Explanation – The second character is the Length field. Each route descriptor is two bytes long. A length field of 0x8 must mean that there are four route descriptors.

6. In the spanning-tree protocol, how is the designated bridge determined?

  1. Lowest priority
  2. Highest priority
  3. Highest MAC address
  4. Lowest root path cost
  5. Highest bridge ID

Answer – D
Explanation – For each segment, the bridge with the lowest root path cost will become the designated bridge.

7. You have configured IRB between an Ethernet segment and a Token Ring segment. An Ethernet station has the MAC address 0000.0111.3333. What is the corresponding Token MAC address for this station?

  1. 0000.0111.1111
  2. 0000.0888.CCCC
  3. 3333.1110.0000
  4. 0000.0FFF.2222
  5. FFFF.F999.DDDD

Answer – B
Explanation – The MAC address needs to be converted from non-canonical to canonical.

8. A router is configured for IRB. A frame is received on a routed interface with the same MAC address as the BVI. What will the router do?

  1. Route the frame
  2. Bridge the frame
  3. Ignore the frame
  4. Source-route the frame
  5. Send an ICMP reply

Answer – C
Explanation – Routed interfaces only listen to a frame that has its own MAC address, the broadcast address, or multicast address of which it is a member.

9. A NetBIOS station is attempting to locate a MAC address. Which of the following is the first type of frame it will send out?

  1. Local explorer
  2. All-routes explorer
  3. Single-route explorer
  4. BPDU
  5. Multicast explorer

Answer – A
Explanation – All stations send a local explorer first to see if the device is on the local segment.

10. In the RIF C410 015 7 0A0 0, what is the first ring encountered on the path in decimal?

  1. 1
  2. 4
  3. 21
  4. 57
  5. 100

Answer – C
Explanation – The third character is less than 0x8, so the frame is read from left to right. The first ring is 0x015. Converting this to decimal yields 21.

11. You have configured SRT on your router. A frame is received with the source MAC address of 8000.0C11.1111. What should the router do with this frame?

  1. Encapsulate the frame for Ethernet
  2. Encapsulate the frame for RSRB
  3. Translate the frame
  4. Transparently bridge the frame
  5. Source-route bridge the frame

Answer – E
Explanation – When the first bit of the source MAC address is a 1, the frame contains RIF information. Frames with RIFs should be source-route bridged.

12. You have configured SRT on your router. Station A is configured for SRB on ring 1. Station B is not configured for SRB on ring 2. When Station B acknowledges a frame from Station A, what will the router do?

  1. Add RIF information.
  2. Remove RIF information.
  3. Change the MAC address bit order.
  4. SRB the frame.
  5. This is not possible.

Answer – E
Explanation – SRT does not allow SRB and non-SRB stations to communicate.

13. You observe the source MAC address of several frames on your network using a protocol analyzer. Which of the following source MAC addresses indicate that RIF information is contained in it?

  1. 0000.0C11.2222
  2. 1000.0FFF.FFFF
  3. 1000.0C11.FFFF
  4. 9000.0C11.1111
  5. 8000.0C22.2222

Answer – D
Explanation – The first bit of the source MAC address will be set to 1 for a frame containing a RIF. Thus, the value of the first character will always be greater than 0x8.

14. Your router is configured for SR/TLB. A 5000-byte Token Ring frame is destined for an Ethernet segment with an MTU of 1500. What will happen to the 5000-byte frame?

  1. It will be made into three Ethernet frames.
  2. It will be made into four Ethernet frames.
  3. The frame will be routed to a different segment.
  4. The frame will be dropped.
  5. The frame will be segmented into 568-byte frames.

Answer – D
Explanation – The sending station is ignoring the largest frame indicator in the RIF field, so the frame will be dropped.

15. Your router is configured for SR/TLB. A 500-byte Token Ring frame is destined for an Ethernet segment with an MTU of 1500. What will happen to the 500-byte frame?

  1. The frame will be made into a smaller Ethernet frame.
  2. The frame will be made into the same size Ethernet frame.
  3. The frame will be made into a larger Ethernet frame.
  4. The frame will be dropped.
  5. The frame will be segmented into 568-byte frames.

Answer – A
Explanation – The RIF is removed as the frame is converted to Ethernet, resulting in a smaller frame.

16. Station A is located on ring 1. Station B is located on ring 2. The two rings are separated by bridge 3. Which of the following is a valid RIF describing this situation?

  1. 0210 1 003 2 0
  2. 0210 001 3 002
  3. 0210 001 3 002 0
  4. 0410 001 3 002 0
  5. 0410 001 3 002

Answer – D
Explanation – The length is 4, and the final bridge is always zero. Answers A, B, and C have the wrong length. E is missing the final bridge.

17. You are configuring RSRB between two Token Ring segments separated by an Ethernet segment. Which encapsulation type would optimize performance?

  1. Direct
  2. TCP
  3. FST
  4. LLC1
  5. UDP

Answer – A
Explanation – Direct encapsulation is the fastest but allows only a single segment between the rings. On multi-access media, the other RSRB’s MAC address must be known.

18. You are configuring RSRB between two Token Ring segments separated by a poorly performing Internet connection. Which encapsulation type would be best?

  1. Direct
  2. TCP
  3. FST
  4. LLC1
  5. UDP

Answer – B
Explanation – TCP encapsulation is the only encapsulation that can handle poor line conditions well.

19. What is contained in a RIF route descriptor field?

  1. 12-bit ring ID, 4-bit bridge ID
  2. 8-bit ring ID, 8-bit bridge ID
  3. 8-bit ring ID, 16-bit bridge ID
  4. 16-bit ring ID, 8-bit bridge ID
  5. 12-bit ring ID, 8-bit bridge ID

Answer – A
Explanation – This results in a three-character hexadecimal value for the ring ID and a single-character hexadecimal value for the bridge ID.

20. Station A is located on ring 256. Station B is located on ring 32. The two rings are separated by bridge 11. Which of the following is a valid RIF describing the path from Station A to Station B?

  1. 0290 256 11 32 0
  2. 0290 032 11 256 0
  3. 0490 020 B 100 0
  4. 0490 100 B 020 0
  5. 0490 256 11 32

Answer – C
Explanation – First, the RIF values must be converted to hex. To get from Station A to Station B, follow the path ring 0x100 to bridge 0xB to ring 0x020. The third character is greater than 0x8, so the frame is read from right to left. Answer C follows the correct path.

Leave a Reply