Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 8

CCIE MCQ Techhyme

The CCIE Certification is the highest level of achievement for network professionals, certifying an individual as an expert or master. Cisco Systems has since become an unrivaled worldwide leader in networking for the Internet. Its networking solutions can easily connect users who work from diverse devices on disparate networks. Cisco products make it simple for people to access and transfer information without regard to differences in time, place, or platform.

The below listed questions are intended to help you continue on your exciting path toward obtaining your CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert) certification. Before looking these questions, it is important to know the basic concepts of CCNA and CCNP.

  1. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 1
  2. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 2
  3. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 3
  4. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 4
  5. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 5
  6. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 6
  7. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 7
  8. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 8
  9. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 9
  10. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 10
  11. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 11
  12. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 12
  13. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 13
  14. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 14
  15. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 15
  16. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 16
  17. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 17
  18. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 18
  19. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 19

These articles covers everything you need to pass the CCIE Routing and Switching written exam. Each article contains a set of testing questions along with their answer and explanation.

This article covers: Various IGP protocols that can be configured with Cisco routers.

1. Which of the following is used by OSPF on Cisco routers to calculate the metric?

  1. Bandwidth
  2. Delay
  3. Reliability
  4. Loading
  5. MTU

Answer – A
Explanation – By default, Cisco routers calculate the metric as 100,000 divided by the bandwidth in Kbps.

2. What is the primary algorithm used by IGRP?

  1. DUAL
  2. SPF
  3. Bellman-Ford
  4. IS-IS
  5. Dijkstra

Answer – C
Explanation – IGRP is a Cisco proprietary distance vector routing protocol, based on the same algorithm used by RIP.

3. Your site has a T1 connection to the WAN. You add a second line at 1024Kbps. You would use IGRP to load balance across these paths. Which commands could you use to accomplish this task?

  1. ip maximum-paths 1
  2. bandwidth
  3. clock rate
  4. variance
  5. Not possible

Answer – B or D
Explanation – Variance would permit unequal cost load balancing. Setting the bandwidth parameter on each interface to the same value would permit equal cost load balancing.

4. What is the default maximum hop count for IGRP?

  1. 15
  2. 16
  3. 100
  4. 254
  5. 253

Answer – C
Explanation – The default is 100, and it can be increased to 255.

5. Which technology prevents routing updates from being sent out the same interface from which they were learned?

  1. Defining a maximum
  2. Poison reverse
  3. Hold-down timer
  4. Split horizon
  5. None of the above

Answer – D
Explanation – Split horizon states “Don’t tell me what I told you.”

6. Which of the following routing protocols are classless?

  1. RIP version 1
  2. RIP version 2
  3. IGRP
  4. EIGRP
  5. OSPF

Answer – B, D, and E
Explanation – IGRP and RIP version 1 are older classful protocols.

7. Which of the following routing protocols support unequal cost load balancing?

  1. RIP version 1
  2. RIP version 2
  3. IGRP
  4. EIGRP
  5. OSPF

Answer – C and D
Explanation – Only IGRP and EIGRP support unequal cost load balancing, through use of the variance command.

8. Which of the following are features of RIP version 2?

  1. Classful
  2. Link state
  3. Advertises on the broadcast address
  4. Has a maximum hop count of 16
  5. None of the above

Answer – E
Explanation – RIP version 2 is a classless, distance vector routing protocol that advertises on multicast 224.0.0.9 and has a maximum hop count of 15 (infinity is 16).

9. You are running IGRP with a variance of 1. The router is load balancing to network A via serial 0 and serial 1. You increase the delay value on serial 1. What is the effect on the route to network A?

  1. The metric though serial 1 is increased.
  2. The metric though serial 1 is decreased.
  3. The router will continue to load balance.
  4. The metric though serial 1 is unchanged.
  5. The router will send all data over serial 1.

Answer – A
Explanation – The metric for serial 1 will increase. The router will stop load balancing and send all traffic over the serial 0 link.

10. Four routers are running IGRP on an Ethernet segment. All routers can ping each other. R1 and R2 are exchanging IGRP routes, and R3 and R4 are exchanging IGRP routes. No other IGRP routes are being exchanged. What is a likely problem?

  1. Different autonomous systems
  2. Invalid passwords
  3. Invalid network statements
  4. Cabling error
  5. Not possible

Answer – A
Explanation – IGRP routers only exchange information with other IGRP routers in the same autonomous system.

11. A router running EIGRP determines that the best path to network A is through R1 with an advertised distance of 100 and a feasible distance of 200. The second best path is through R2 with an advertised distance of 150 and a feasible distance of 250. What will happen to the route to network A if R1 fails?

  1. Nothing.
  2. The path through R2 will be immediately selected.
  3. The route will become active.
  4. The path through R2 will be used after the route becomes active.

Answer – B
Explanation – The advertised distance of the feasible successor is less than the feasible distance of the successor, so the route will be used immediately.

12. Which of the following are true of EIGRP?

  1. Uses less CPU than IGRP
  2. Supports partial updates
  3. Maintains a separate neighbor table for each protocol
  4. Uses the DUAL algorithm
  5. Is a proprietary protocol

Answer – A, B, C, D, and E
Explanation – Isn’t EIGRP cool?

13. Which protocol uses the multicast address of 224.0.0.10?

  1. OSPF
  2. IGRP
  3. EIGRP
  4. RIP version 1
  5. RIP version 2

Answer – C
Explanation – EIGRP uses 224.0.0.10 for all routing updates.

14. In IS-IS, what term is given to a workstation?

  1. IS
  2. ES
  3. MAC
  4. LU
  5. PU

Answer – B
Explanation – A workstation is an End System (ES).

15. Which protocol is used to share information between two different ISIS domains?

  1. IP
  2. CLNP
  3. UDP
  4. IDRP
  5. ICMP

Answer – D
Explanation – The Inter-Domain Routing Protocol (IDRP) is used to share information between domains.

16. In OSPF, what is the cost of a 100Kbps link with a delay of 1ms?

  1. 256
  2. 1
  3. 200
  4. 1000
  5. 100000

Answer – D
Explanation – 100,000/100.

17. Which of the following is a reason to have a DR in OSPF?

  1. To control domain traffic
  2. To authenticate domain users
  3. To reduce adjacency traffic
  4. To create an ABR
  5. To create an ASBR

Answer – C
Explanation – Designated routers reduce adjacency traffic on multi-access media.

18. In OSPF, where can a router get the router ID from?

  1. Loopback IP address
  2. Lowest IP address of an active interface when OSPF starts
  3. Highest IP address of an active interface when OSPF starts
  4. MAC address of Ethernet interface
  5. OSPF process ID

Answer – A and C
Explanation – The router first looks for a loopback interface. If there is not one, it looks for the highest IP address on an active interface.

19. Which type of OSPF area will prevent type 3, 4, and 5 LSAs from entering an area?

  1. Backbone
  2. Summary
  3. Stub
  4. Totally Stubby
  5. Standard

Answer – D
Explanation – Totally Stubby areas prevent external LSAs and summary LSAs.

20. In OSPF, a router connected to the OSPF network and a RIP network at the same time is known as which of the following?

  1. Backbone router
  2. Internal Router
  3. ABR
  4. ASBR
  5. None of the above

Answer – D
Explanation – An Autonomous System Boundary Router (ASBR) connects to a non-OSPF network.

Leave a Reply