Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 13

CCIE MCQ Techhyme

The CCIE Certification is the highest level of achievement for network professionals, certifying an individual as an expert or master. Cisco Systems has since become an unrivaled worldwide leader in networking for the Internet. Its networking solutions can easily connect users who work from diverse devices on disparate networks. Cisco products make it simple for people to access and transfer information without regard to differences in time, place, or platform.

The below listed questions are intended to help you continue on your exciting path toward obtaining your CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert) certification. Before looking these questions, it is important to know the basic concepts of CCNA and CCNP.

  1. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 1
  2. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 2
  3. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 3
  4. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 4
  5. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 5
  6. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 6
  7. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 7
  8. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 8
  9. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 9
  10. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 10
  11. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 11
  12. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 12
  13. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 13
  14. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 14
  15. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 15
  16. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 16
  17. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 17
  18. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 18
  19. Cisco Certified Internetwork Expert – CCIE – Part 19

These articles covers everything you need to pass the CCIE Routing and Switching written exam. Each article contains a set of testing questions along with their answer and explanation.

This article covers: Technology like voice over ATM, voice over frame relay, as well as voice over IP. QoS and RSVP protocols.

1. Which of the following queuing methods can be used with QoS? (Choose all that apply.)

  1. FIFO (First-in-first-out)
  2. WFQ (Weighted-fair-queuing)
  3. Custom queuing
  4. LIFO (Last-in-first-out)
  5. Priority queuing

Answer – B, C, E
Explanation – FIFO and LIFO are not conducive to the QoS policy.

2. What is the A link used for in Signaling System 7 (SS7)?

  1. Associates two COs so they can exchange voice traffic
  2. Connects hierarchical pairs of STPs
  3. Interconnects STPs to an endpoint in the network
  4. Mates two matched pairs of STPs

Answer – C
Explanation – An A link interconnects Service Transfer Points (STPs) to either a Service Control Point (SCP) or a Service Switching Point (SSP), which is the endpoint in a network.

3. What meaning does an IP precedence value of 5 have?

  1. Routine
  2. Flash
  3. Flash Override
  4. Critical
  5. Network

Answer – D
Explanation – All meanings are valid definitions. The meaning of 5 is critical.

4. How much traffic does MP-MLQ produce?

  1. 8.3Kbps
  2. 16Kbps
  3. 6.3Kbps
  4. 5.3Kbps

Answer – C
Explanation – ACELP uses 5.3Kbps. The value of 16Kbps is for LD-CELP. 8.3 is not a valid answer.

5. How much traffic does Pulse Code Modulation (PCM) produce?

  1. 26.4Kbps
  2. 6.3Kbps
  3. 64Kbps
  4. 32Kbps

Answer – C
Explanation – G.711 uses PCM to produce a 64Kbps stream.

6. Which CODEC is defined by the ITU as the standard H.323/H.324 to encode voice traffic?

  1. G.729
  2. G.711
  3. G.728
  4. G.723

Answer – D
Explanation – Two different methods are defined by G.723, MP-MLQ, and ACELP. Either one works within H.323.

7. Which signaling type will detect a grounded tip within 100ms?

  1. Ground start
  2. Loop start
  3. E&M Type
  4. 4 E&M Type 1

Answer – A
Explanation – A ground start trunk will detect a ground tip or ring within 100ms.

8. Which E&M type is most frequently used in North America?

  1. Type 1
  2. Type 2
  3. Type 3
  4. Type 4

Answer – A
Explanation – E&M Type 1 is the most commonly used type in North America.

9. Which of the following is not used for E&M line seizing?

  1. Immediate start
  2. Wink start
  3. Delay start
  4. Loop start

Answer – D
Explanation – Wink, delay, and immediate start are all used by E&M for trunk supervision.

10. What method is used to counteract the effects of jitter?

  1. Priority queuing
  2. Resource Reservation Protocol
  3. IP precedence
  4. Playback buffer

Answer – D
Explanation – A playback buffer smoothes out the effects of jitter by releasing packet to the DSP at a constant interval.

11. What causes jitter?

  1. Transmission rate less than 5.3Kbps
  2. Transmission rate greater than 64Kbps
  3. Changes in the transmission or reception rate
  4. Line interference

Answer – C
Explanation – Fluctuations in the transmission or reception rate cause jitter. It can be transmitted at any supported rate as long as there is no fluctuation.

12. What does Frame Relay Forum 12 (FRF.12) define?

  1. Maximum MTU sizes for Voice over Frame Relay (VoFR)
  2. The VoFR packet format
  3. A router’s response to a Backward Explicit Congestion Notification (BECN)
  4. Data frame segmentation

Answer – D
Explanation – FRF.12 is the standard for fragmentation for VoFR.

13. What two methods can you use to enhance the quality of service (QoS) for Voice over IP (VoIP)?

  1. Weighted fair queuing and RSVP
  2. Custom queuing and route maps
  3. RSVP and IP Precedence
  4. Rate limits and access-lists

Answer – C
Explanation – RSVP and IP precedence can be enabled and control under the dial-peer statement.

14. Which command can be used under a POTS dial-peer statement?

  1. session target port
  2. session target DNS
  3. session target VCD
  4. Both A and C

Answer – D
Explanation – You may use either the port or ATM VCD when configuring a POTS dial peer.

15. In a dial-peer statement, which destination pattern will the number 1991 match?

  1. 1T
  2. 1
  3. 199.
  4. 1991

Answer – D
Explanation – Options A, C, or D will work, but the router will select D because it is the longest match.

16. What is the default Resource Reservation Protocol setting?

  1. There is no default setting
  2. Best-effort
  3. Controlled-load
  4. Guaranteed-delay

Answer – B
Explanation – Best-effort is the default Resource Reservation Protocol setting.

17. Which of these is not a fixed delay?

  1. Propagation
  2. Serialization
  3. Jitter
  4. Processing

Answer – C
Explanation – Jitter is caused by variations in the delivery rate of the voice stream.

18. G.729 uses which coder type?

  1. PCM
  2. ADPCM
  3. CELP
  4. CSA-CELP

Answer – D
Explanation – G.729 uses CSA-CELP to produce an 8Kbps voice stream.

19. RSVP uses which communication type for path setup?

  1. Multicast
  2. Unicast
  3. Broadcast
  4. SAP

Answer – A
Explanation – RSVP data and paths are obtained via multicast communication. SAP is a Novell protocol.

20. Jitter is determined by examining which RTP packet field?

  1. Marker field
  2. Time-Stamp field
  3. Synchronization Time-Stamp field
  4. Either B or C

Answer – B
Explanation – The Time-Stamp field contains the sampling instant of the first octet of the RTP packet.

Leave a Reply